Vogelhuis van beton

  • gieten van siliconen
  • collage-dwarst-vogelhuis-van-beton
  • collage-dwarst-vogelhuis-van-beton1
  • Betonnen vogelhuis van dwarst
  • Maken-van-het-prototype-voor-de-vogelhuisjes-van-beton-door-Dwarst
  • Testen-mal-theorie.jpg
  • Uitgelicht_Betonnen-vogelhuis3

ADS_Nieuwsbrief-banner-Dwarst
Bubbel_in-gesprek-met-Natasja
Bubbel_in-gesprek-met-Bart

Maken-van-het-prototype-voor-de-vogelhuisjes-van-beton-door-Dwarst Betonnen vogelhuis van dwarst


Een vogelhuis. Hoe kom je daar op?
Het idee om een vogelhuis te ontwerpen is ontstaan terwijl ik een oud houten vogelhuis aan het repareren was. Toen ben ik gaan kijken wat er anders of beter kan.

Hoe kom je dan tot deze vorm?
Door al het overbodige te schrappen blijft uiteindelijk alleen de basis functionaliteit over. Vanuit die basis ben ik gaan ontwerpen. De moeilijkheid zit hem in de eenvoud. Een functioneel object maken is geen uitdaging als je heel veel onderdelen gebruikt. Ik heb het uiteindelijk kunnen reduceren naar 3 delen.

Waarom van beton?
Ten eerst omdat het sterk is. Ten tweede is het relatief weerbestendig. Ten derde is het koudhardend en dat betekend dat we de productie en daarmee ook de kwaliteit in eigen hand houden. Laatst maar niet het minst is het esthetisch een prachtig materiaal.

Had je al ervaring met beton?
Nee, nog helemaal niet. Het begint dan ook met experimenteren. In het begin zijn vrijwel alle gietingen mislukt. Hoe meer je met een materiaal werkt, hoe beter je het leert kennen. Dat proces neemt erg veel tijd in beslag, het heeft uiteindelijk dan ook maanden geduurd tot we een vogelhuis goten van de hoge kwaliteit die we wilden bereiken.

Wat was het moeilijkste onderdeel van dit design vogelhuis?
Het moeilijkste onderdeel van dit product was toch wel de mal waar het beton in wordt gegoten. Die mal moet namelijk aan hele specifieke eisen voldoen. Deze moet stevig genoeg zijn zodat hij niet in elkaar zakt, maar ook dun genoeg zijn om hem van de uitgeharde gieting af te kunnen rollen. Daar hebben we erg veel mee geworsteld! Daarbij is het vogelhuis zelf niet losbaar, dat heeft ook veel effect op hoe de mal in elkaar steekt.

Komen er ook echt vogels op af?
Tot onze grote vreugde is een test model wat we hebben opgehangen om te testen of het vogelhuis ook daadwerkelijk weerbestendig is en sterk genoeg gelijk in gebruik genomen.  Dit moest natuurlijk gelijk op video worden vastgelegd. Dit specifieke front design (patroon) hebben we uiteindelijk niet in de collectie opgenomen, maar diameter van de invlieg opening en de afmetingen van het vogelhuis zelf is bij alle vogelhuizen hetzelfde.

Hoe steekt het vogelhuis in elkaar?
Het vogelhuis bestaat uit 3 delen. Het huis zelf, een verwijderbaar front en een transparante borgring die het front borgt in het huis.
Reinigen van het vogelhuis is de gemakkelijk doordat het front te verwijderen is. Ophangen is ook heel eenvoudig met een enkele schroef, deze valt door een gat aan de achterkant van het vogelhuis.

Waar zijn de betonnen design vogelhuisjes te bewonderen?
De betonnen design vogelhuisjes zijn naast onze webshop ook te bewonderen en te verkrijgen in fysieke winkels zoals De nieuwe winkel in Breda.
Van 15 t/m 17 mei 2015 doen we mee aan de D(esign)-Day in Maastricht.
Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om ons product te kunnen presenteren aan het publiek.Terug naar projectenpaginaBestel hier jouw vogelhuis