Concept: Staande lamp

  • Staande-lamp-concept-dwarst
  • Concept staande lamp van Dwarst
  • concept tekening staande lamp Dwarst
  • concept staande lamp Dwarst
  • Concept tekening kap van staande lamp Dwarst
  • Concepttekening staande lamp van Dwarst
  • Denk mee, win een lamp!
ADS_Nieuwsbrief-banner-Dwarst
Bubbel_natasja
Bubbel_Bart
Concepttekening staande lamp van Dwarst

Welke inspiratie heeft tot deze staande lamp geleid?
Bij deze lamp is eigenlijk de techniek leidend geweest. In het Fablab in Bergen op Zoom -een soort openbare werkruimte- hebben ze onder andere een lasersnijmachine staan. Deze machine mocht ik daar vrij gebruiken tijdens de open inloop uren. Mede hierdoor heb ik kennis kunnen maken met deze machine en ben ik gaan spelen met de mogelijkheden. Je kan met deze machine allerlei materialen heel precies graveren en snijden. Omdat ik een tijdje speelde met de grove vorm van een staande lamp, ben ik gaan kijken hoe ik deze kon maken. Wel met alléén deze machine en alleen uit MDF! Dat uit zich in een hele specifieke stijl lamp, die zonder lijm of schroeven in elkaar te schuiven is.

Wel met alleen deze machine en uit één materiaal!

Had je direct in je hoofd, zo moet deze lamp er uit gaan zien?
De grove lijnen wel, hoewel het oorspronkelijk een hanglamp moest worden die als een soort Alien aan het plafond hing.  Maar die komt er zeker nog wel een keer! Voor nu was een staande lamp wat praktischer. Uiteindelijk moet ik wel kiezen voor een techniek waar ik de lamp mee ga maken en dat heeft veel invloed op het eindresultaat. Sommige ideeën laten zich niet vertalen met een bepaalde techniek, dus pas je je ontwerp aan en zoek je manieren om toch de sfeer van het idee te behouden.

Had je van te voren al bedacht dat dit een lamp zou worden?
Ja….nouja, ik had een bepaalde vorm in mijn hoofd. In dit geval heb ik daar later pas een functie aan gegeven. Dat is per idee of ontwerp verschillend.
De ene keer geef ik vorm aan een functie, de andere keer een functie aan een vorm. Dat laatste vind ik meestal het leukste om te doen.Concept tekening kap van staande lamp Dwarst

Ho
e weet je dat een idee/ontwerp ook echt gemaakt kan worden?
Soms weet ik dat niet.  Dan heb ik een idee en duurt het soms maanden of jaren voor ik een techniek tegen kom waarmee het gemaakt kan worden.
Andere keren werk ik vanuit een materiaal of techniek. Een bepaald materiaal of techniek ga ik verkennen en onderweg kom ik op ideeën om er een vorm mee te maken.

99 van de 100 ideeën belanden in de prullenbak..

Uiteindelijk is alles te maken! Met het juiste materiaal en de juiste techniek. Dat is de beperking ook niet echt, die zit hem in de kosten. Heel veel technieken zijn onbetaalbaar, zeker voor een (nog) klein bedrijf zoals Dwarst. Dat dwingt je om creatief te zijn en heel veel zelf te doen. Dat maakt wel dat van de 100 ideeën en ontwerpen, er zeker 99 in de prullenbak belanden of in de wacht gezet worden.

concept staande lamp Dwarst
Vanaf wanneer is deze staande lamp verkrijgbaar?
Het is nu nog een concept. Een project waar ik de tijd voor moet zien te vinden. Ik verwacht dat we deze staande lamp dit jaar nog in de webshop gaan zien, dat hoop ik althans! Het concept is al ver af, en ik denk dat met een aantal aanpassingen wel klaar zijn.

Terug naar projectenpagina