Flinders magazine: Vrijheid van ontwerpen

Vrijheid van ontwerpen: Bart Noordermeer (Dwarst)

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends.  Bekijk het originele artikel over ons op Flinders Magazine, daar kunnen jullie sommige van onze producten zien zoals het betonnen vogelhuisje.  Lees het artikel of bekijk de tuinaccessoires van Flinders.

In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities.
Deze keer staat productontwerper Bart Noordermeer (van Dwarst) centraal in Jong Talent: “Alles maken we van begin tot eind helemaal zelf.”

Bart Noordermeer portret
Naam Bart Noordermeer
Geboortejaar 04-12-1984
Opleiding Autodidact
Afgestudeerd
n.v.t.
Werkuren p/w 60-70
Website www.dwarst.com

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Wanneer ik producten ontwerp werk ik het liefste naar mijn eigen fantasie. In de vertaling van die vrije fantasie naar de beperkte werkelijkheid probeer ik zo min mogelijk concessies te maken en dat resulteert in objecten waarin je die vrijheid van ontwerpen terug ziet.”

Vogelhuisje van beton door Dwarst, sfeer, huisje aan muur
Beeld Vogelhuisje van beton aan de muur, een pimpelmees maakt een nest.

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Ontwerpen is voor mij een uitlaatklep. Ik probeer leven te geven aan al die ideeën die zich anders zouden blijven ophopen tot mijn hoofd ontploft. Inspiratie komt mijn inziens van binnen, niet van buiten. Het is voor mij meer een uitdaging om zoveel mogelijk invloeden van buiten, die dat proces verstoren, te vermijden.”

Bart Noordermeer in zijn werkplaats bezig met de gietmal van het betonnen vogelhuisje
Beeld Bart Noordermeer is in zijn werkplaats bezig met de gietmal van het betonnen vogelhuisje.

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Ik ontwerp graag zo autonoom mogelijk. De term “Designland” insinueert eigenlijk al dat het geregeerd wordt door een vorm van autoriteit en dat het is afgebakend door grenzen. Ik heb altijd al moeite gehad met autoriteit en grenzen zijn voor mensen die in de waan zijn iets te kunnen claimen als bezit in dit leven.”

Vogelhuisje van beton
Beeld Vogelhuisje van beton, gemaakt door Dwarst.

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“De twee ontwerpen die ik wil laten zien zijn als eerste het betonnen vogelhuis. Deze vogelhuizen worden naadloos gegoten in een siliconen mal gemaakt uit één deel die weer wordt ondersteund door een laser gesneden mal. Het vogelhuis, de gietmal, steunmal, verpakking, alles maken we (Natasja van Kaam en ik) van begin tot eind helemaal zelf.

En als tweede een concept wat al een tijdje op de plank ligt. Het ontwerp blijft vragen om realisatie, momenteel zijn we dan ook druk op zoek naar een samenwerking hiervoor. Een elegant maar ingetogen ontwerp en toch speels omdat het net wat anders is dan je bent gewend. Een espresso kopje.”

Ontwerp van het espresso kopje
Beeld Ontwerp van het espresso kopje.

Wat is je ultieme droom?

“Samen met Natasja van Kaam ben ik recentelijk begonnen met een eigen label Dwarst. Met Dwarst willen we uitgroeien tot een bedrijf waarin gepassioneerde creatievelingen, die weinig aansluiting vinden in de maatschappij, de vrijheid krijgen om hun ideeën te realiseren in een zo financieel onafhankelijk mogelijke en vrije omgeving.”

De paarse variant van het betonnen vogelhuisje
Beeld De paarse variant van het betonnen vogelhuisje.

 

Jun 24, 2015 | Posted by in Dwarst media | Reacties staat uit voor Flinders magazine: Vrijheid van ontwerpen